Groeiend animo voor acties in horeca

Foto:

De animo voor acties waarbij horecagelegenheden ondanks lockdownregels toch opengaan groeit. Sommige gemeenten gaan het tijdelijk gedogen als eetgelegenheden en restaurants drankjes of eten gaan serveren, omdat dit als protest gezien kan worden. Maar een restaurant in Ommen gaat radicaler te werk en kondigt aan de deuren permanent te openen.

“Wij gaan zaterdag open en blijven dat ook”, zegt Ruben Strating van restaurant en bar De Vrienden in Ommen. “We hebben tot nu toe alleen maar goede reacties gekregen. Ik zit tot aan mijn nek volgeboekt.”

Niet bang
Strating is van plan alleen gasten voor het restaurantgedeelte van zijn zaak te ontvangen, die aan tafels kunnen plaatsnemen met voldoende afstand van anderen. Hij verwacht dat de gemeente wel zal optreden tegen de actie, maar bang voor een boete is hij niet. “Ik ben na twee jaar ellende het stadium van bang zijn wel voorbij. In vind niet dat je ons gesloten kan houden als in de rest van Europa de horeca wel open kan.”

Laurens Meyer
Horecatycoon Laurens Meyer met verspreid over Nederland tientallen horecazaken, heeft wel oren naar een grootschalige protestactie waarbij restaurants en cafés weer opengaan. 140 regionale afdelingen van KHN hebben een oproep ondertekend om ook de horeca te openen als winkels uit de lockdown mogen, en volgens Meyer wordt er overlegd of er ook acties komen. “De actiebereidheid groeit heel hard. Als ze besluiten iets te doen, dan doen wij mee.”

Burgemeesters: aan regels houden
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden dat de geldende coronaregels altijd het uitgangspunt blijven. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om die regels na te leven. Dat betekent dat winkeliers en horecaondernemers hun zaken morgen in principe niet mogen openen, als het kabinet dat vandaag niet toestaat.
Dat hebben de burgemeesters van het beraad gisteravond met elkaar vastgesteld, aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Het Veiligheidsberaad vindt dat iedereen zich aan de regels moet houden en raadt aan om ondernemers die hun zaak openen te waarschuwen. Als dat echt niet helpt kan een boete worden uitgedeeld. In het uiterste geval kan een zaak gedwongen gesloten worden.

Doorkijkje
Het Veiligheidsberaad onderschrijft wel de hele grote zorgen die er zijn over hoe het gaat in de samenleving. De burgemeesters hebben er bij justitieminister Dilan Yesilgöz op aangedrongen dat het kabinet vanavond een doorkijkje geeft naar versoepelingen op de korte termijn. “We hopen dat het kabinet uitlegt wat er in de komende vier weken wel kan en wanneer dan, als het vrijdag nog niet kan. Want versoepelingen moeten er echt, echt komen”, aldus Bruls.

Persconferentie
Vandaag wordt in de eerste reguliere ministerraad van het nieuwe kabinet een besluit genomen over het afschalen van de coronamaatregelen. Om 19.00 uur is er de persconferentie. Het wordt het eerste gezamenlijke optreden van premier Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers.

 

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

 

Reacties

Cookieinstellingen