Gewoon Speciaal: Pinda’s

Foto:

Met zijn achteneenhalf jaar was Robin één van de jongste leerlingen in onze SO+ klas tot nu toe. De meeste leerlingen zijn qua leeftijd namelijk bovenbouw. Alleen Jasper was jonger toen hij begon; nét zeven.

Robin was na een uit de hand gelopen conflict op z’n vorige school thuis komen te zitten. In maart voegde hij zich in onze SO+ klas.

In de paar maanden dat Robin bij ons in de SO+ klas zat, heeft hij laten zien hoe goed hij het doet op relatie, rust, ruimte en regelmaat. Heeft hij tevens het effect geleerd van sociale interactie en heeft hij begrip ontwikkeld van oorzaak, gevolg en de consequenties daarvan. Alles binnen een veilige setting.

Rekenen, lezen en schrijven, dat kon hij allang. Daarvoor zat hij dan ook niet bij me hè.

Blij verrast was hij telkens wanneer hij onverwacht een handje ongezouten pinda’s van me kreeg. Wanneer hij daar om vroeg, kreeg hij ze echter niet. Ook dát was een wijze les.

Zo snel als Robin is gekomen in maart, zo snel kan hij nu schakelen naar een kleine reguliere school. Over stappen maken gesproken zeg.

Afgelopen week is hij gestart op z’n nieuwe school. Een fijne, kleine zorgintensieve basisschool.

Iedere leerling krijgt altijd iets persoonlijks van me bij het afscheid. Iets dat van betekenis is geweest. Zo kreeg Bradley een doosje kabeltjes, Ashley een boekje over het lichaam en Jeremiah de kerstman uit m’n kerstdoos. Robins moeder heeft deze week zijn tas met spulletjes opgehaald. In de tas heb ik een zak ongezouten pinda’s gestopt.

Moeder stuurde me een foto van een gelukzalige jongen. Mét een zak pinda’s op z’n schoot. Op zulke momenten wordt de zingeving van ons werk voor de volle honderd procent bevestigd.

Van thuiszitter naar schoolganger. Dát is de plus van SO+.

 

Door Bart Heeling. Foto: Pixabay.


Bart Heeling is leerkracht op De Aventurijn Renn4, een school voor speciaal onderwijs. Hij geeft les aan kinderen met ernstige gedragsproblemen en/ of psychiatrische problematiek. Volgens Bart hebben mensen vaak nog een verkeerd beeld van het speciaal onderwijs. Hij deelt daarom zijn belevenissen in de column ‘Gewoon Speciaal’ en op LinkedIn. Eerder verscheen zijn bundel ‘Gewoon Speciaal’. 

Cookieinstellingen