Gewoon Speciaal: Slaapkamer

Foto:

Elke ochtend wanneer hij op school komt, begint Brandon te praten. En eenmaal aan het praten, stopt hij niet meer. Een echte monoloog, die ik regelmatig tactisch moet begrenzen. Want tja, er zijn nog meer leerlingen hè.

Het gaat eigenlijk altijd over hemzelf.

“Wil je ook nog iets weten over je meester?”

“Nee, niet echt.”

Vanochtend begint hij te praten over z’n slaapkamer. Hij heeft allerlei plannen voor wat betreft de inrichting. Wensen ook. En een doel. ‘Een knusse, gezellige, opgeruimde, kleine kamer.

Opeens pakt hij een tekenboek uit zijn tas om het te laten zien. Hij blijkt alles thuis al te hebben uitgezocht. Afmetingen, soorten meubels, exacte locatie in de ruimte, de prijs en ook waar je het koopt en welk type. En natuurlijk nagedacht over waar de camera moet staan voor z’n YouTube-kanaal

Een jongen die met moeite aan het werk gaat qua rekenen, taal of lezen. Regelmatig over de grenzen gaat voor wat betreft gedrag of taalgebruik. Een tijdje thuis heeft gezeten en sinds enkele maanden bij ons in de SO+ klas zit.

Kinderen kunnen uit zichzelf vaak veel sneller gaan dan een lesmethode. Als ze maar voldoende ruimte en vertrouwen krijgen.

 

 

 

 

Door Bart Heeling. Foto: eigen foto.


Bart Heeling is leerkracht op De Aventurijn Renn4, een school voor speciaal onderwijs. Hij geeft les aan kinderen met ernstige gedragsproblemen en/ of psychiatrische problematiek. Volgens Bart hebben mensen vaak nog een verkeerd beeld van het speciaal onderwijs. Hij deelt daarom zijn belevenissen in de column ‘Gewoon Speciaal’ en op LinkedIn. Eerder verscheen zijn bundel ‘Gewoon Speciaal’. 

Cookieinstellingen