Start project Klanken en Kleuren door Vocalin Drenthe

Roelof Bosma, dirigent.
Roelof Bosma, dirigent.
Foto:

Het projectkoor Vocalin Drenthe onder leiding van dirigent Roelof Bosma is gestart met het project Klanken en kleuren; via Gounod naar Van Gogh. Er staan vier concerten in Drenthe gepland, waaronder in Hoogeveen.

2023 is in Drenthe het jaar van Van Gogh. Omdat Gounod en Van Gogh elkaar kenden, is er door Vocalin Drenthe verbinding gezocht met de schilderkunst door kunstschilders en amateurschilders uit de regio voor de concerten uit te nodigen. Tussen componist Charles Gounod en schilder Vincent van Gogh zijn diverse dwarsverbanden te leggen. In de brieven van Vincent aan zijn broer Theo komt de verbinding tussen de muziek van Gounod en de schilderijen van Van Gogh regelmatig aan de orde.

Programma

Er wordt tijdens het concert gestart met een duet uit de opera Mireille. Charles Gounod schreef deze opera rond 1863 en liet zich tijdens het componeren net als Van Gogh inspireren door de prachtige omgeving aan de voet van de Alpilles in het departement Bouches-du-Rhône, ten zuiden van de stad Avignon.

Daarna staan het Pater Noster (Onze Vader) en de Caeciliamis van Charles Gounod op het programma. Caecilia is de beschermvrouw van de muziek. In katholieke landen en streken dragen veel koren, fanfares, harmonieën en andere muziekensembles de naam Sint Caecilia. De Caeciliamis is het bekendste werk van Charles Gounod op het gebied van kerkmuziek. De mis heeft een grote orkestbegeleiding, waardoor dit populaire werk niet vaak wordt uitgevoerd.

Er zijn vier concerten gepland: 11 maart Goede Herderkerk, Oude Roswinkelerweg 30, Emmen om 20.00 uur; 12 maart Goede Herderkerk, Lomanlaan 2, Hoogeveen om 17.00 uur; 17 maart Jozefkerk, Collardslaan 2 a, Assen om 20.00 uur en op 18 maart Op de Helte, Touwslager 125, Roden om 20.00 uur.

Solisten zijn sopraan Judith Sportel, tenor Aart Mateboer en bas Joep van Geffen. Koor en solisten worden tijdens het concert begeleid door Karel van den Berg en het Ensemble Conservatoire.

De kaartverkoop is online gestart op www.vocalindrenthe.nl

Op de foto van Karin Rozeboom de dirigent Roelof Bosma.

Cookieinstellingen