GGD Drenthe start vandaag met HPV-vaccinaties aan jongeren

Foto:

Vandaag start GGD Drenthe op het vaccinatiecentrum in Assen met het prikken van jongeren tegen het HPV-virus. Naast Assen kunnen jongeren kiezen voor Hoogeveen, Meppel of Emmen.

De Gezondheidsraad gaf eerder aan dat er voor deze jongeren veel gezondheidswinst te halen is. Er zijn twee HPV-vaccinaties nodig om een goede bescherming te bieden tegen zes soorten kanker. Dit is een eenmalige HPV-inhaalcampagne waardoor alleen dit jaar deze vaccinatie gratis is voor de doelgroep.

Welke jongeren kunnen deze HPV-prik krijgen?
Het gaat om jongeren die zijn geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Dat zijn jongens en mannen die eerder niet zijn uitgenodigd en meisjes en vrouwen die eerder afzagen van een vaccinatie. Zij kregen in de afgelopen weken een uitnodigingsbrief van het RIVM of krijgen dat nog binnenkort. Jongeren die binnen de doelgroep vallen, kunnen een afspraak maken via www.HPVafspraak.nl of telefonisch via 0800 – 1608, bijvoorbeeld als ze de brief (nog) niet ontvingen van het RIVM. Alleen met een afspraak kunnen jongeren langskomen op de vaccinatielocaties voor deze HPV-prik. Voor wie twijfelt is er een HPV-keuzehulp via www.hpvkeuzehulp.nl.

Vaccinatie
Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig waartussen ongeveer 150 dagen moeten zitten. Jongeren die de eerste afspraak maakten, krijgen automatisch een herinnering via SMS dat zij een nieuwe afspraak kunnen inplannen.

Wat is HPV?
HPV staat voor humaan papillomavirus. Iemand die het virus heeft, merkt er meestal niks van, maar het is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De vaccinatie tegen HPV beschermt tegen zes soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. HPV komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Je kunt het virus krijgen door seksueel contact, als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is bijvoorbeeld. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. Vanaf begin 2023 ontvangen ruim 1.3 miljoen jongvolwassenen de uitnodiging voor vaccinatie tegen HPV. Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen. Ongeveer de helft van de vrouwen in de doelgroep is al op jongere leeftijd gevaccineerd. Uit onderzoek blijkt dat jongeren niet of nauwelijks bekend zijn met het virus. Een op de vijf noemt de kans op een HPV-besmetting waarschijnlijk, terwijl vier op de vijf daadwerkelijk besmet raakt.

Cookieinstellingen