Voor het eerst een nieuwe heup geplaatst met behulp van robot

Peter Koot (tweede van links) met operatieteam.
Peter Koot (tweede van links) met operatieteam.
Foto:

Een primeur bij Treant: voor de eerste keer in Nederland is een nieuwe heup geplaatst met behulp van een robot. Orthopeed Peter Koot en z’n team voerden de operatie begin april voor het eerst uit. Inmiddels zijn zo’n dertig heupen op deze manier vervangen.

‘De eerste patiënten heb ik al weer teruggezien voor een nacontrole. Met hen gaat het goed!’, vertelt de orthopeed tevreden. Het gaat om het genavigeerd/geassisteerd plaatsen van een Totale Heupprothese (THP) met de Cori-robot. Een Totale Heupprothese vervangt het hele heupgewricht: zowel de kop als de kom van de heup. Met hulp van de robot kan de prothese nog preciezer worden geplaatst, waarmee de kans nog kleiner wordt op eventuele problemen (complicaties) na de operatie. ‘Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup uit de kom of een beenverlenging’, zegt Koot.

Timmermansoog

‘Naast het vertrouwen op je timmermansoog, komt er op deze manier een extra controle van de robot bij kijken. Door de combinatie van ‘mens en machine’, gaat de kwaliteit van zorg omhoog’, aldus orthopeed Peter Koot van Treant.

(Foto Treant: Peter Koot (tweede van links) met operatieteam)

Cookieinstellingen